'Aanpak laaggeletterdheid is nu veel te versnipperd'

Vanaf 2025 krijgen gemeenten de regie. De grote vraag is of ze hiervoor ook voldoende geld ontvangen van het rijk.

Kinderen uit kansarme gezinnen lopen op 5-jarige leeftijd gemiddeld twee jaar achter in hun taalontwikkeling – een achterstand die ze meestal nooit meer inhalen. De nieuwe Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid moet voorkomen dat laaggeletterdheid generatie na generatie blijft bestaan.

Lees hier verder

Bron: binnenlandsbestuur.nl

Verder lezen

Een prijsplafond energie is nu nodig

Door Attje Kuiken op 11 september 2022

Samen met GroenLinks willen wij de energierekening van huishoudens maximeren door een prijsplafond vast te leggen.

We willen tot een gebruik van 1500 kuub gas en 3300 kwh de prijs vastleggen op het niveau van januari 2022 en gezinnen op die manier beschermen tegen de instabiliteit van de markt. Dit kan voor een gemiddeld huishouden honderden euro’s per maand schelen.

Dit kan voor een gemiddeld huishouden honderden euro’s per maand schelen.
De energierekening van huishoudens steeg de afgelopen maanden enorm. Het CBS stelt dat 1,2 miljoen huishoudens dit jaar nog in financiële nood komt en het aantal kinderen dat in armoede opgroeit stijgt naar 300.000 kinderen.

Lees hier verder

Bron: pvda.nl

Verder lezen

Risico op problemen voor moeilijk rondkomende huurders

Huurders die moeilijk rondkomen lopen risico op financiële, sociale en gezondheidsproblemen. Zij hebben geldstress en ervaren minder financieel welzijn. Een uitweg uit die situatie, zoals de lasten verlagen of het inkomen verhogen, is niet altijd haalbaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Nibud onder huurders in Amsterdam.

In opdracht van de Federatie Amsterdamse Huurderskoepel (FAH) onderzochten we hoe huurders hun financiële situatie ervaren. Welke keuzes maakt een huishouden dat een groot deel van het inkomen kwijt is aan de vaste lasten?

Lees hier verder

Bron: NIBUD.nl

Verder lezen

Gemeenten: 'Een farce dat kabinet koopkrachtcrisis niet kan oplossen'

Er is geen visie en leiderschap bij het kabinet en structurele oplossingen om de koopkracht op peil te brengen blijven uit en "dat is teleurstellend". Dat zegt Peter Heijkoop, CDA-wethouder armoede en schulden in Dordrecht en bestuurder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Nieuwsuur.

Heijkoop denkt dat het versneld en meer verhogen van het minimumloon een goede maatregel zou zijn. Ook een eenmalig extraatje voor mensen die zorgtoeslag ontvangen zou volgens hem veel mensen lucht kunnen geven. Maar voorlopig komt het kabinet nog niet over de brug met maatregelen.

Lees hier verder

Bron: NOS.nl/Nieuwsuur

Verder lezen

Energiebedrijven zien aantal klanten met betaalproblemen groeien

Energiebedrijven zien het aantal klanten met betaalproblemen gestaag groeien. Er moeten vaker betalingsregelingen worden getroffen en het aantal mensen dat wordt doorverwezen naar schuldhulpinstanties groeit. "We zoeken samen naar oplossingen."

Exacte getallen durft Robert Portier, woordvoerder van Vattenfall, er niet op te plakken. Maar duidelijk is dat er 'een stuk meer betalingsregelingen worden afgesloten dan anders'. Voor een bedrijf met zo’n twee miljoen klanten zijn het er zeker "meer dan tientallen", zegt hij.

Lees hier verder

Bron: RTLNieuws.nl

Verder lezen

Partners

Partners                    Partners                    Partners

Updates Studiedag Huurincasso

Klik hier voor alle items

Terug naar boven